Villa des deux soeurs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des deux soeurs

Beschrijving

Achterin gelegen, vrijstaand landhuisje in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1900, zie muurankers; sierankers in westzijgevel met initialen "V.R." verwijzen vermoedelijk naar de opdrachtgever. Oorspronkelijk L-vormig volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, (kunst)leien) met inkomportaal in oksel; tegen oostelijke zijgevel rechthoekige erker onder lessenaarsdak met Toscaanse zuilen op de hoeken. Circa 1939 uitbreiding namelijk invulling van hoek met twee traveeën onder plat dak waardoor inkom naar voor geschoven is; recentere uitbouwen namelijk praktijk (links) en garage (rechts).

Combinatie van bakstenen lijst-, punt- en trapgevels met verwerking van zandsteen in plint, erker, muurbanden, boogstenen, hoek- en negblokken, dorpels,... Terras en inkom eertijds apart met elk een trap; vermoedelijk sinds verbouwing slechts één trap naar doorgetrokken, quasi gevelbreed terras; oorspronkelijke ijzeren leuning. Kruis- en kloosterkozijnen en varianten met ontlastingsboog; oculus. Houten rondboogdeur met beslag en bovenlicht.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1939, dossier 1.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle