Lokerenkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lokerenkapel

Beschrijving

Op omhaagd graspleintje gelegen bedevaartkapel, zou opklimmen tot het eerste kwart van de 18de eeuw, met classicistische inslag. Rechthoekig, verankerd, bakstenen gebouwtje met driezijdige koorsluiting onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met aandak waarop gecementeerde klokkenstoel.

Voorgevel met muurvlechtingen en kruis in gesinterde baksteen; in zuidelijke zijgevel sporen van een segmentboogvormige muuropening met beeldnisje en aandak, vermoedelijk een oudere, eerste (?) ingang; fries van baksteenlijsten. Segmentboogvormige muuropeningen in bakstenen plattebandomlijsting met oren en neuten, glas-in-loodramen; ovale oculus in koor; houten deur met beslag en bovenlicht.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf; Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op houten barok altaar; terracotta tegelvloer.

• SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 102.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle