erfgoedobject

Huis De Wieltjes

bouwkundig element
ID
12281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12281

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wieltjes
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl met omgevend park, gebouwd in 1891 als buitenverblijf voor notaris A. Boone; oorspronkelijk met groter domein; in 1990 gerestaureerd naar ontwerp van architect Coens, enkel oostgevel uitgebreid met een houten, rechthoekige erker.

T-vormig volume van drie traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken (leien) op houten, opengewerkte schoorstukken. Baksteenbouw met gecementeerde onderdelen; lijst- en puntgevels. Tuingevel (ten zuiden) met gevelbreed terras op de bel-etage en dito balkon op de bovenverdieping met telkens drie deurvensters; terras met trap, afgezet met decoratieve ijzeren leuning; balkon met houten leuning op vier gietijzeren zuiltjes; zolderverdieping met dito balkonnetje onder afgewolfd dakje met ijzeren windvaan. Naar inkom in westgevel aparte trap met zelfde ijzeren leuning.

In souterrain getoogde muuropeningen; voorts overwegend rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpel en latei onder getoogde ontlastingsboog, bloktand op borstwering. De overkragende daken en de vormgeving van de zuidgevel zouden gebaseerd zijn op Viollet-le-Duc's concept van een landhuis.

Interieur met dienstruimtes in souterrain; leefruimtes op de bel-etage en slaapkamers op de bovenverdieping en zolder. Park met vijver, paden, speciale boomsoorten, grasvelden en bloemperken.

  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 44-45.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Wieltjes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.