Nazarethkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nazarethkapel

Beschrijving

Neoclassicistische kapel, enige overblijfsel van het buitengoed van de Apostolische school, een ten zuidoosten van de kapel gelegen U-vormig en omgracht complex, gebouwd circa 1873-75, in 1940-1941 afgebroken.

Kapel heden deel uitmakend van het stedelijk kerkhof dat zich ten oosten uitbreidt; omwalling, vijvertje met ijzeren brug, resten van oude afsluitingsmuur en grot met gepolychromeerde Onze-Lieve-Vrouwebeeld en knielende Heilige Bernadette bewaard.

Overwegend gecementeerde en witgeschilderde kapel, bepaalde muurvlakken van baksteen met verwerking van gesinterde baksteen; gecementeerde plint met rode schijnvoegen. Rechthoekige plattegrond eindigend op ronde koorabsis onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met rechthoekige uitbouw onder zadeldakje waarop houten klokkentorentje onder ingesnoerde leien spits met ijzeren windvaantje, geflankeerd door sacristie (ten oosten) en bergplaats (ten westen) onder plat dak.

Voorgevel met typische neoclassicistische vormgeving: portiektravee met Dorische pilaster, centrale deur met entablement en bovenlicht ingeschreven in een blinde rondboogarcade, bekronend gevelbreed driehoekig fronton. Zijgevels geritmeerd door steunberen alternerend met kleine rondboogvensters met decoratieve, metalen roedeverdeling en diverse klapsystemen.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf; wanden geritmeerd door pilasters onder kroonlijst; orgeltribune op houten zuiltjes; zwart-wit marmeren vloer.

Mobilair. Schilderijen: vier schilderijen, circa 1875, afkomstig uit het voormalig gasthuis van Turnhout; twee brede muurschilderingen in koor namelijk "De geboorte van Christus" en "De vlucht naar Egypte" met opschrift, naar Murillo, circa 1875.

Beeldhouwwerk: twee beeldengroepen namelijk de Aartsengel Sint-Rafaël en de Goddelijke Voorzienigheid, beschilderde terracotta, circa 1875, gerestaureerd in 1989 door S. Grooten (exterieur).

Meubilair: marmeren altaartje op zuiltjes en halfpilasters met onderaan reliëf van de Emmaüsgangers, ingewijd op 26/8/1875, door J. Imhoff uit Luik; rondboogvormig glasraam met Heilige Familie, naar Murillo, 1873, door L. Pluys.

• DE KOK H., Het Turnhout van toen, p. 125.
  • S.N., Nazareth. Ecole Apostolique de Turnhout, Brussel, 1878.