Brugwachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugwachtershuis

Beschrijving

Brugwachtershuis gelegen in de verlenging van het kanaal (Dessel-Turnhout-Schoten), gegraven in 1863-1874.

Alleenstaand, sober dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain onder overkragend zadeldak (nokrichting parallel aan de vaart, mechanische pannen) uit het derde kwart van de 19de eeuw; brug verdwenen, vermoedelijk met nog andere bruggen gedynamiteerd in de Tweede Wereldoorlog; ter hoogte van de huidige jachtclub stond eertijds het dijkwachtershuis.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met beraapte zijpuntgevel. Verlaagde, rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt, zie duimen. Rechthoekige deur, oorspronkelijk in arduinen omlijsting, zie bewaarde zijstijlen. Achteraan recente, gevelbrede uitbouw.

Keldertje met tongewelf; souterrain ingericht als leefruimte; verhoogde begane grond met twee kamers; zolder.

• SLEGERS J., Vaart en Statie. 150 jaar kanaal. 100 jaar station te Turnhout, tentoonstellingsbrochure, Turnhout, 1996, p. 5-10.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle