Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Vrij gave straatwand van enkel- en dubbelhuizen van drie tot vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen, kunstleien), opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde of gecementeerde en beschilderde lijstgevels op arduinen plint; kordonvormende lijsten en lekdrempels; paneeldecoratie op borstwering en/of fries; houten kroonlijst op klossen, modillons of consoles. Lichte variaties in uitwerking onder meer groeven, diamantpuntdecoratie,... In nummer 71 centraal poortrisaliet met op de begane grond imitatiebossage, uitwaaierend boven de poort. Rechthoekige of getoogde muuropeningen, overwegend met bewaard houtwerk, in geriemde of plattebandomlijsting.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle