Villa des chênes met park

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des chênes

Beschrijving

Villa gelegen in domein met park, vijver en bijgebouwen, toegankelijk via de Steenweg en de Jagerslaan en doorkruist door de Visbeek die, samenvallend met de grens met Turnhout, het domein scheidt van een aanpalend buitengoed (zie Steenweg op Antwerpen nummers 123-127 te Turnhout).

Landhuis met sterke inslag van de neo-Vlaamse-renaissance van oorspronkelijk vijf/drie traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder (afgewolfde) zadeldak en schilddak (leien), gebouwd in 1892, naar ontwerp van P.J. Taeymans, in opdracht van de familie Mesmaekers-Van Hal, zie gevelstenen in geveltop van klokgevel met initialen "M.V.H." en in zijgevel boven deur met opschrift "Edv. Mesmaekers-Maria Van Hal 1892".

Combinatie van lijst- en uitspringende tuit- en klokgevels; zuidgevel met aanleunende vierkante traptoren met octogonale bovenbouw waarin steigergaten onder dito leien spits. Oorspronkelijk verankerde bak- en natuursteenbouw, later beschilderd of beraapt; natuursteen nog zichtbaar in aandaken, topornamenten, hoekblokken, voluten en kraagstenen van klok- en tuitgevels, kordons, gevelstenen,...; houten kroonlijst op modillons; beschilderde plint; sierankers.

Overwegend getoogde muuropeningen met zandstenen dorpel en muizentand op borstwering; rondboogvensters; oculi; korfboogvensters; segmentboogdeur in arduinen omlijsting met sleutel waarop initialen "D.S.", verwijzend naar de huidige eigenaar de Somer, onder gebogen luifel op decoratief ijzerwerk.

Later uitbreidingen en verbouwingen onder meer uitbreiding van de oostelijke zijgevel, uitbouw tegen de zuidgevel van drie/één traveeën en één bouwlaag, voormalige dakkapelletjes vervangen, schoorstenen verwijderd, muuropening in de westelijke zijgevel verbouwd tot erker; domein inmiddels gedeeltelijk verkaveld.

Koetshuis. Verankerde, tevens witgeschilderde bak- en natuursteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend wolfsdak (leien) met dakkapelletjes; modillons. Lijstgevel met middenrisaliet verhoogd tot trapgevel met arduinen kraag- en dekstenen en kordon; verlevendigd door bloktandlijst, muurband en fries van kleurrijke cementtegels; beschilderde plint. Drie houten korfboogpoorten met beslag en bovenlicht onder waterlijst met diamantpuntsleutel; rondboogvenster en oculus in trapgevel; kloosterkozijnen in zijgevel. Recente houten uitbouw tegen achtergevel.

Park met onder meer vijver, oude bomen, beelden, siervazen en een paviljoentje: tevens witgeschilderd bak- en natuurstenen gebouwtje op octogonale plattegrond onder dito ingesnoerde en overkragende spits (leien), voorzien van schoorsteen, topornament en houten windborden; kordon; muurband en fries van cementtegels. Getoogd en getralied keldervenster; rondboogvensters en dito deur te bereiken via trapje met decoratieve ijzeren leuning.

Op hoek/Jagerslaan kapelletje in kunststeen op pseudo-boomstam met opschrift "Onze-Lieve-Vrouw Vossselaar BVO", geflankeerd door knoestige pseudo-boomstammetjes.

Twee ijzeren toegangspoorten, aan de Antwerpsesteenweg tussen witgeschilderde bakstenen hekpijlers waarop arduinen deksteen, aan de Jagerslaan tussen decoratief uitgewerkte arduinen hekpijlers waarop leeuwen met wapenschild.

Van eertijds op het domein gelegen bijgebouwen resten enkel voormalige schuur en conciërgewoningen met bakhuisje, heden gelegen buiten het domein: schuur (Jagerslaan nummer 2A) sterk verbouwd en aangepast tot woonhuis; de twee kleine, aan mekaar palende conciërgewoningen in spiegelbeeld verbouwd tot één woning (Jagerslaan nummer 3).

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 2. De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, 270.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, 128.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle