Villa Bergenend

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bergenend

Beschrijving

Vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen), gebouwd in 1933 met elementen ontleend aan de art deco en cottagestijl.

Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevel met gecementeerde en/of beschilderde onderdelen en muurvlakken onder meer imitatiestijlwerk op fries en puntgevel; linkertravee met uitspringende puntgevel onder overkragend zadeldak, driezijdige erker waarboven balkon met getrapte leuning; twee rechtertraveeën met opengewerkt inkomportaal; tegen zijgevel quasi gevelhoge, rondboogvormige erker; verankerde zijpuntgevels. Overwegend rechthoekige muuropeningen, in voorgevel onder meer met trapeziumvormige omlijsting met pseudo-sleutel, in portaal met decoratieve uitwerking van de afgeronde bovenhoeken; in puntgevel variaties op spitsboog- en rondboogvorm.

• Gegevens verstrekt door eigenaar.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle