Oud Gemeentehuis van Vosselaar

Beschrijving

Hoofdvolume gaat terug op een dorpswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw; circa 1913, zie arduinen gevelsteen in linker zijpuntgevel, verbouwd tot gemeentehuis naar ontwerp van J. Taeymans.

Eclectisch dubbelhuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met dakkapellen waarop koperen topornament.

Verankerde, bakstenen lijstgevel met beschilderde onderdelen onder meer vensteromlijstingen, muurbanden, paneeldecoratie, plint met schijnvoegen, rechter zijpuntgevel, boogstenen,...; drie middenste traveeën onder driehoekig fronton met oculus, geflankeerd door trigliefen met guttae; geprofileerde kroonlijst. Kruiskozijnen met glas in lood; spiegelboogvormige deur met bolkozijn als bovenlicht; houten korfboogpoort en dito luiken met beslag; in zijgevel rechthoekige, getoogde, rondbogige en recente muuropeningen.

Achteraan sterk aangepaste aanbouwen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de Eigenaarsstraat) en recente uitbouw onder plat dak.

• S.N., Provinciaal bouwmeester Juul Taeymans, in Taxandria, Nieuwe Reeks, XII, 1944-1946, p. 83.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle