Hoeve Bisthoeve

Beschrijving

Sterk verbouwde, vroeger omgrachte hoeve ingeplant binnen beboomd en omhaagd domein (afgebroken in 1979-1980). Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) en nieuwe bijgebouwen aan noordzijde. Vroeger zogenaamd "Hoeve ten Broecke" en in 1399 eigendom van het Hof van Ymmersele (nu hof van Boechout). De naam "Bisthoeve" dateert uit de 18de eeuw. Omwatering grotendeels in de periode 1920-40 verdwenen; noordelijk gedeelte bleef behouden.

Beschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kern uit de 17de eeuw(?). Rechthoekige vernieuwde muuropeningen. Recent aangebrachte of vernieuwde trapgevel (westgevel) met resten van zandstenen kloosterkozijnen. Onderkelderde noordwest- en zuidwestzijden woonhuis met opkamervensters aan west- en zuidgevels.

• JACOBS J., Onuitgegeven nota's.

Auteurs: Wylleman, Linda