Steenbakkerij Novobric of Gebroeders Lauwers

Beschrijving

Voormalige kantoren Novobric. Dubbelhuis aansluitend bij vorige reeks; bepleisterde oostgevel met oculi.

Voormalige steenbakkerij Novobric, begin 1981 overgenomen door de "Gebroeders Lauwers", met bedrijfsgebouwen ten zuiden en ten noorden van de Noeverseweg.

Ten zuiden, van oost naar west: voormalige schrijnwerkerij met onderbouw van versteend vakwerk en uitstekende moerbalken, laatstgenoemde als steun voor houten bovenbouw en overkragend pannen zadeldak met windborden; onmiddellijk hiernaast ringoven van 1925 met aanleunende luifels en bijhorende schouw ten noorden van de Noeverseweg; verderop paapovenruïnes en sterk verbouwde klampovens onder zadeldak (golfplaten); de aanpalende droogloodsen zijn bijna alle gesloopt; nabij de Rupel batterij klampovens van 1901 onder afgetakeld schilddak met hoge luifel aan de oostzijde; alleen de klampovens zijn nog in werking (1983). Tot voor kort werd in de steenbakkerij Lauwers nog handgevormde steen gemaakt.

Ten noorden: mechanische voorbereidings-, vorm- en drooginstallatie van 1961, aansluitend bij de omgebouwde nog werkende paapoven, gestookt met mazout; ten westen van deze oven, plein met "rottende" kleivoorraad; tussen oven, plein en Nielsestraat haaks op elkaar gestelde droogloodsen en werkplaatsen; tussen de nummers 277 en 281 van de Nielsestraat tunnel naar uitgebreide batterij droogloodsen ten N.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Boom, 1895-1901, dossier 89.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Boom, 1925-1930, dossier 1 (1925).
  • Plechtige inhuldiging der nieuwe inrichtingen NOVOBRIC te Boom, in Volksweekblad, X, nr. 13, 1 april 1961, p. 4.

Auteurs: Plomteux, Greet