Sint-Theobalduskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Theobalduskapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Theobalduskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeven en kapel met omgeving

Beschrijving

Sint-Theobalduskapel op gehucht Locht, omgeven door weiland en loofbomen (eiken), oorspronkelijke kapel uit de 15de eeuw, laatgotische kapel gedateerd 1613, hersteld in 1937 naar ontwerp van Jan Sel, 1963 en 1981.

Kapel volgens rechthoekig grondplan onder zadeldak (leien) met centrale dakruiter; aandaken. Baksteenbouw van vier traveeën gemarkeerd door versneden steunberen en doorlopend kordon. Telkens twee gotische tweelichten in noord- en zuidgevel, verder radvenster (zuid- en oostzijde). Vernieuwde westgevel met vlechtingen en speklagen. Korfboogpoort in zandstenen geprofileerde omlijsting. Eveneens vernieuwde oostgevel. In zuidgevel geometrische motieven van gesinterde steen.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur gemarkeerd door lisenen en boogfriezen; vlakke zoldering met bepleisterde en beschilderde moerbalken.

Mobilair

Houten beelden van Heilige Adrianus (begin 16de eeuw), Heilige Jozef met kind (18de eeuw) en Heilige Theobaldus (18de eeuw).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kapellen, Brecht, St.-Theobalduskapel.
  • F.L., Sint-Theobalduskapel van Brecht hersteld, in Gazet van Antwerpen, 26 oktober 1981, p. 13.