Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel Mussenborg (ID: 12985)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beschrijving

* Nr. 396. Kasteel z.g. "Mussenborg". Rechth. herenhuis, grotendeels uit XVII b, gelegen aan N.-zijde van de omgrachting; grasperk aan Z.-zijde. Een canadapopulierendreef vanaf de steenweg leidt naar beboomd domein, gelegen binnen een brede vijfhoekige, nu droogliggende omgrachting.

Eertijds z.g. "Goed te Kerkhove" of "Ten ouden Kerkhove" nl. landbouwuitbating voor eerst vermeld in 1406. Ontleende zijn naam aan het oude kerkhof van Buizegem. Voor eerst melding van "Mussenborch" in 1476. In 1512 sprake van een hoeve met stenen huis, dus met de kenmerken van een huis van plaisantie, in bezit van Jan van der Rijt. In jaren 1583-85 volledig afgebroken, evenals de op het goed staande brouwerij. Verkocht aan brouwer Niclaes van Ginderdeuren in 1600, die kort voor 1625 een nieuw kasteel liet oprichten. Verder in handen van Carlo Batkin (1625), de Benero-Van Eycke (1695), familie de Benero, de Bishoven de Monchy (eind XVIII), Vloers-De Wael (1817), familie Vloers (1835), Florent-Baudouin (1862), Florent Gevers (eind XIX). Vanaf XVIII liep een beukendreef, in XX vervangen door canadapopulieren, naar de weg Kontich-Antwerpen (Mechelsesteenweg). Tot XIX B uitgebaat als hoeve en in 1867 verkocht als meesterwoning met stal, koetshuis en afhankelijkheden.Rechth. gebouw onder drie zadeldaken (leien). Mogelijk oorspronkelijk L-vormig en naar verluidt tot rechth. aangevuld door XIX A-toevoeging van vleugel onder twee zadeldaken aan Z.- W.-zijde. Aan 0.- en W.-zijden uitgebreid met één trav. onder plat dak in XIX d. De O.-zijde dateert grotendeels uit XX.

ter vervanging van de stalling uit XIX B die bij bominslag in 1946 werd vernield. Grotendeels bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw. Symmetrisch opgebouwde N.-voorgevel bestaande uit drie puntgevels van zes trav. en twee bouwl. onder zadeldaken (leien). Uiterste trav. onder plat dak met smeedijzeren balustrade. Hoeken met geblokte bakstenen pilasters. Grotendeels beluikte rechth. XIX-vensters op lekdrempels. Aantal steekboog-, rondboog- en ovale vensters. Oculi bij 0.-gevel. Hoofdingang in portiek aan Z.W.-hoek; rechth. deuren (688, 689).

• JANSSEN J., Edegem (Burchten en hoevekastelen, o.l.v. Genicot L., Brussel, 1976, p. 98).

• Flandria lllustrata. Kastelen in Vlaanderen o.l.v. PELEMAN B., Antwerpen, 1972 dl. II, p. 72.

• VAN PASSEN R., Mussenborg te Edegem (GIJPEN L., Krans van kastelen in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 1960, p. 75-78)
  • WILSENS S., Kastelen in Antwerpen, Hasselt, 1972, p. 68-69.

Bron: Plompteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda