Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel Mussenborg (ID: 12985)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Kasteel zogenaamd "Mussenborg". Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting; grasperk aan zuidzijde. Een Canadapopulierendreef vanaf de steenweg leidt naar beboomd domein, gelegen binnen een brede vijfhoekige, nu droogliggende omgrachting.

Eertijds zogenaamd "Goed te Kerkhove" of "Ten ouden Kerkhove" namelijk landbouwuitbating voor eerst vermeld in 1406. Ontleende zijn naam aan het oude kerkhof van Buizegem. Voor eerst melding van "Mussenborch" in 1476. In 1512 sprake van een hoeve met stenen huis, dus met de kenmerken van een huis van plaisantie, in bezit van Jan van der Rijt. In jaren 1583-85 volledig afgebroken, evenals de op het goed staande brouwerij. Verkocht aan brouwer Niclaes van Ginderdeuren in 1600, die kort voor 1625 een nieuw kasteel liet oprichten. Verder in handen van Carlo Batkin (1625), de Benero-Van Eycke (1695), familie de Benero, de Bishoven de Monchy (eind 18de eeuw), Vloers-De Wael (1817), familie Vloers (1835), Florent-Baudouin (1862), Florent Gevers (eind 19de eeuw). Vanaf de 18de eeuw liep een beukendreef, in de 20ste eeuw vervangen door Canadapopulieren, naar de weg Kontich-Antwerpen (Mechelsesteenweg). Tot de tweede helft van de 19de eeuw uitgebaat als hoeve en in 1867 verkocht als meesterwoning met stal, koetshuis en afhankelijkheden. Rechthoekig gebouw onder drie zadeldaken (leien). Mogelijk oorspronkelijk L-vormig en naar verluidt tot rechthoekig aangevuld in de eerste helft van de 19de eeuw door toevoeging van vleugel onder twee zadeldaken aan zuid- en westzijde. Aan oost- en westzijden uitgebreid met één travee onder plat dak in het vierde kwart van de 19de eeuw. De oostzijde dateert grotendeels uit de 20ste eeuw, ter vervanging van de stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw die bij bominslag in 1946 werd vernield. Grotendeels bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw. Symmetrisch opgebouwde noordelijke voorgevel bestaande uit drie puntgevels van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). Uiterste travee onder plat dak met smeedijzeren balustrade. Hoeken met geblokte bakstenen pilasters. Grotendeels beluikte rechthoekige 19de-eeuwse vensters op lekdrempels. Aantal steekboog-, rondboog- en ovale vensters. Oculi bij de oostgevel. Hoofdingang in portiek aan de zuidwesthoek; rechthoekige deuren.

  • JANSSEN J., Edegem, in Burchten en hoevekastelen, onder leiding van Genicot L., Brussel, 1976, p. 98.
  • Flandria lllustrata. Kastelen in Vlaanderen, onder leiding van PELEMAN B., Antwerpen, 1972 dl. II, p. 72.
  • VAN PASSEN R., Mussenborg te Edegem, in GIJPEN L., Krans van kastelen in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 1960, p. 75-78.
  • WILSENS S., Kastelen in Antwerpen, Hasselt, 1972, p. 68-69.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman

Datum tekst: 1985

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kasteel Mussenborg. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12985 op .