Modelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Modelhoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve van circa 1911 met mooi omhaagd voortuintje, gebouwd in opdracht van Boulboulle-Brants, met bouwtoelating van 29 juni 1911. Hierdoor werd de tegenover gelegen omgrachte "Wayenborchhoeve" gesloopt.

Complex bestaande uit imposant woonhuis in cottagestijl, en stallingen (nok parallel aan de straat); langsschuur en afhankelijkheden aan oostzijde (nok parallel aan de straat). Erf aan zuidzijde afgesloten door muur en rechthoeklige poort onder zadeldak (kunstleien).

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Onder wolfsdak (kunstleien). Bakstenen gebouw op arduinen plint. Risalietvormende vierde travee onder afgewolfd dak, bovenverdieping met pseudo-vakwerk, twee driezijdige erkers en balkon. Vijfde travee met rondboogvormige loggia, geflankeerd door arduinen zuil waarop bolvormige bekroning en vergulde haan. Beschilderde banden, overkragende daklijsten op houten consoles. Rechthoekige muuropeningen, arduinen latei op consoles. Overige bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische pannen) met overkragende daklijsten op houten consoles. Beschilderde of gecementeerde banden en steekboogvormige muuropeningen; ramen met ijzeren roedeverdeling.

• Hove, Technische dienst, bouwaanvraag 1911-6.

Auteurs: Wylleman, Linda