Kasteel Boterberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Boterberg

Beschrijving

Kasteel gelegen aan de Kapeldreef, op enige afstand van de Kapelsestraat, omgeven door groot en mooi beboomd park met vijvers en dreven.

Neotraditioneel kasteel van 1898 (zie gevelsteen op zijkant perron). T-vormig gebouw van vijf + zeven traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder leien zadel- en aansluitend schilddak; polygonale toren van drie geledingen onder leien spits op zuidoost-hoek. Bakstenen lijst- en puntgevels (laatstgenoemden sluiten haakse westvleugel af) met natuurstenen (of simili ?) kordon, banden en hoekstenen. Diverse, deels beluikte vensteropeningen: rechthoekige klooster-, bol- en kruiskozijnen en een drielichtsvenster (noordgevel).

Aan zuid- en oostgevel worden de kruiskozijnen van de gelijkvloerse verdieping bekroond met een drielobmotief. Zuidzijde met in oksel een bordes onder glazen luifel voor de rechthoekige toegangsdeuren, steektrap met ijzeren leuning bekroond met putti.

Interieur: alleen de aankleding van de inkomhal en een gietijzeren trapleuning bleven bewaard.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita