Pastorie Sint-Martinusparochie

Beschrijving

Pastorie, of dekenij. Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch gebouw van 1875-77 met een met gras begroeide en door ijzeren hek afgesloten voortuin. Gelegen tegenover oostzijde kerk. Bouw gestart in 1875 naar ontwerp van Eugeen Gife, en de pastoor-deken kon er zijn intrek nemen in begin september 1877. Bij herstelling van de oorlogsschade in 1949, aan daken en goten werd ook de gevelbepleistering vervangen door cementering.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met centraal klokje. Aan zijgevels geflankeerd door vleugels van twee traveeën en één bouwlaag onder aanleunende schilddaken (leien). Bepleisterd bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel op arduinen plint. Middenrisaliet en bepleisterde, gekorniste fries onder kroonlijst op klossen. Steekboogvensters op lekdrempels met klossen, vlakke gecementeerde omlijsting met siersluitsteen; gebogen waterlijst op de begane grond en eveneens rolluiken. Rondboogdeur op steektrap in omlijsting van baksteen, oorspronkelijk bepleisterd, met vlakke pilasters, neuten en imposten; gebogen waterlijst met sluitsteen van arduin. Oostgevel met beluikte rechthoekige en steekboogvensters.

• Proviciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Kontich, Sint-Martinus, dossiers 3, 5.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, p. 802-803.