Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs

Beschrijving

Opgericht in 1921 als afdeling van de Technische Scholen op de Melaan; provinciale instelling sedert 1959.

De gronden werden aangekocht vanaf 1926; het schoolgebouw in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect J. Lauwers, 1927-1930 (eindoplevering 1934), is naar verluidt een identieke kopie van een landbouwschool in de omgeving van Karlsruhe (Duitsland).

Balkvormige volumes waarvan de asymmetrische compositie het verschil in functie symboliseert: centraal, torenachtig gedeelte van drie bouwlagen met hal, trapzaal en loodrecht aansluitende vleugel met sanitair en bibliotheek, linkervleugel van twee bouwlagen met zes klaslokalen, vrijwel symmetrisch uitgewerkte rechtervleugel met (voormalige) directeurs- en conciërgewoning; laatstgenoemde was tevens "boer-cultuuroverste" van de aanpalende L-vormige proefboerderij (oorspronkelijk één bouwlaag onder zadeldak; later verbouwd en ingericht als werkplaats).

Bruin bakstenen parement met verdiepte lintvoeg, gecementeerde plint, betonnen kordons en deklijsten, die het horizontalisme van de balkvolumes onderlijnen; houten kozijnramen, voorheen met horizontale roeden; rechtervleugel met oorspronkelijke deuren en poort. Siertuin voor de school aangelegd in 1946.

Rechts, nieuwe bouw van 1969, naar ontwerp van architect J. Van Loon. Links, voorzieningen voor praktijkgericht onderwijs uit de jaren 1980.

• DE GREEF P., Schoolgebouwen. Blikvangers van de vierde Open Monumentendag, Mechelen, 1992, p. 42-45.
  • MEULDERS TH., De geschiedenis van het Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs te Mechelen. De periode van 1921 tot 1959, Mechelen, 1977.

Auteurs: Plomteux, Greet