Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteeldomein de Renesse (ID: 13562)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Oostmalle, reeds in de 15de eeuw in handen van de familie de Renesse, gelegen in mooi park; het oude kasteel werd in 1542 verwoest en wederopgebouwd door bouwmeester Hendrik Lambrechts; in 1793 door brand geteisterd en nagenoeg volledig verwoest. In 1830 gekocht en volledig verbouwd door burggraaf du Bus de Gisignies. In 1920, hersteld door Graaf Maximilien de Renesse in neo-Vlaamserenaissancestijl met romantisch geaccentueerd 'middeleeuws karakter'. Beschadigd tijdens Tweede Wereldoorlog en bij de storm in 1967.

Omwald kasteel in U-vorm onder leien zadeldaken. Bakstenen lijstgevels gemarkeerd door verspringende gevellijnen en hoektorens. Gebruik van zandsteen voor de sokkel, hoek- en negblokken, steigergaten en daklijsten. Rechthoekige vensters kruis- en kloosterkozijnen. Aangebouwde portiek (zuidgevel) geopend met korfbogen op zuilen met krulbladkapiteel. Westvleugel met oudere kern (?).

Merkwaardige interieurs in diverse neostijlen; onder meer neorenaissance, neorococo, neo-Lodewijk XVI-stijl en neoclassicisme.

Nummer 28, Wagenhuis en conciërgewoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, volledig begroeid met klimop.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Datum informatie: 1985

Alle teksten

Relaties