Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteeldomein de Renesse (ID: 13562)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Oostmalle, reeds in de 15de eeuw in handen van de familie de Renesse, gelegen in mooi park; het oude kasteel werd in 1542 verwoest en wederopgebouwd door bouwmeester Hendrik Lambrechts; in 1793 door brand geteisterd en nagenoeg volledig verwoest. In 1830 gekocht en volledig verbouwd door burggraaf du Bus de Gisignies. In 1920, hersteld door Graaf Maximilien de Renesse in neo-Vlaamserenaissancestijl met romantisch geaccentueerd 'middeleeuws karakter'. Beschadigd tijdens Tweede Wereldoorlog en bij de storm in 1967.

Omwald kasteel in U-vorm onder leien zadeldaken. Bakstenen lijstgevels gemarkeerd door verspringende gevellijnen en hoektorens. Gebruik van zandsteen voor de sokkel, hoek- en negblokken, steigergaten en daklijsten. Rechthoekige vensters kruis- en kloosterkozijnen. Aangebouwde portiek (zuidgevel) geopend met korfbogen op zuilen met krulbladkapiteel. Westvleugel met oudere kern (?).

Merkwaardige interieurs in diverse neostijlen; onder meer neorenaissance, neorococo, neo-Lodewijk XVI-stijl en neoclassicisme.

Nummer 28, Wagenhuis en conciërgewoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, volledig begroeid met klimop.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Steyaert

Datum tekst: 1985

Alle teksten

Aanvullende informatie

Bij archeologisch onderzoek in 1986 werden sporen teruggevonden van het 16de-eeuwse kasteel met opperhof en neerhof. Daarnaast werd ook nog 14de-eeuws aardewerk gevonden, wat kan wijzen op oudere bewoningssporen.

  • Centrale Archeologische Inventaris, CAI ID 105232 Kasteel De Renesse.

Mortier (02-03-2015 )

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kasteeldomein de Renesse. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13562 op .