Poort en portierswoning van kasteel Hagelsteen

Beschrijving

Poort en portierswoning van het nu verdwenen kasteel Hagelsteen, gelegen in een omwald park. " 't Hof te Scelle" of "ten Laere" (14de eeuw) was achtereenvolgens in het bezit van de families Sanders (13de tot 15de eeuw), van Berchem (16de eeuw), Suys (midden 16de eeuw tot derde kwart van de 17de eeuw), van Wissekercke (17de eeuw), de Bay (17de eeuw tot eerste helft van de 18de eeuw), de markiezen de Quintana (midden 18de eeuw tot 1829) en de familie van Ravenstijn (19de eeuw). Nadat het kasteel in 1574 door brand was verwoest, werd het in 1622 herbouwd door Pieter Suys; in 1831 een volgende jaren hersteld en verbouwd zie gevelsteen ingangspoort: "Hoc castellum renovatum/ est per domum Fransiscurn/ Stephanum Antonium a Padua/ VAN RAVENSTIJN/ Antverpiensem anno 1831"; gesloopt in 1952.

Neogotisch poortgebouw gemarkeerd door twee ronde torens. Geprofileerde spitsboogpoort van natuursteen bekroond met kantelen en geflankeerd door twee bakstenen torens van respectievelijk vier geledingen onder leien spits en drie geledingen onder ui-vormige leien spits. Natuurstenen sokkel, schietgaten, doorlopende kordons en neogotische bogenfriezen onder daklijsten.

Meer naar het westen toe: vroegere portierswoning op vierkant grondplan, tentdak (Vlaamse pannen) bekroond met dakruiter. Bakstenen lijstgevels beëindigd met sierlijke, getoogde fries; rechthoekige en spitsboogvensters; keldervenstertjes in zuidgevel. Westgevel met sporen van oudere rondboogvensters en hoekstenen (gesinterde steen). De noordgevel heeft een halfronde uitbouw met neogotische fries en twee segmentboogdeuren gevat in natuurstenen neogotische geprofileerde omlijsting met accoladeboog, tussen de deuren een rondboognis gevat in spitsboog.

Auteurs: Steyaert, Rita