Pastorie Sint-Guibertusparochie

Beschrijving

Alleenstaand rechthoekig neoclassicistisch herenhuis, grotendeels uit de 19de eeuw, gelegen binnen omhaagd domein en vierkante brede omwalling. Gekasseide lindendreef leidt naar toegang; aan weerszijden omhaagde boomgaard en moestuin.

Voor 1620 bouwde pastoor Stijnen de eerste pastorie; na 50 jaar circa 1668 oprichting van een tweede door pastoor Gijzels. Huidig gebouw opgetrokken onder pastoor Borrens (1738-1748) en afgewerkt onder zijn opvolger pastoor Spycket. Herstellingen circa 1827-1831 naar ontwerp van J. Franssen. In 1836-37 verbouwd en onder meer voorzien van een verdieping naar ontwerp van Ferdinand Berckmans, doch de afwerking sleepte aan tot 1840. In 1852 aanbouw van twee nieuwe bergplaatsen naar ontwerp van Ferdinand Berckmans. Herstellingswerken onder meer aan gevels in 1875-76. Dakvorm en vermoedelijk ook herstel gevel naar ontwerp van Eugeen Gife circa 1880; openbare aanbesteding had plaats op 9 september 1879. Herstelling, vernieuwen binneninrichting en verbouwen aanbouwsels in 1981-1982 naar ontwerp van J. Folders en L. Van Winckel.

Domein bereikbaar via gekasseide lindendreef en vlakke bakstenen boogbrug over de omwalling. Poort met gecementeerde pijlers bekroond door vazen en smeedijzeren hek. Dubbelhuis met identieke noord- en zuidgevels van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met steekboog- en rondboogvormige houten dakvensters; flankerende bergplaatsen van één travee en één bouwlaag onder mansardedak (voor de herstelling in 1981-82 voorzien van aanleunende schilddaken).

Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op arduinen sokkel. Kordonlijsten, imitatiebanden bij eerste bouwlaag, rechthoekige panelen op borstwering en architraaf, houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters op lekdrempels; bij eerste bouwlaag beluikt en in vlakke omlijsting. Bij tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met oren, sluitsteen en festoenwerk, kordonvormende onderdorpels. Rechthoekige deur met bovenlicht, in vlakke omlijsting; steektrap.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Schilde, St.-Guibertus, dossiers 1, 2, 3bis, 5, 6, 7, 8, 10.
  • BOUSSE A., Geschiedenis van Schilde, Schilde, s.d. [1983], p. 409, 421.
  • S.N., Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la commune de Schilde présenté au conseil communal par le college des bourgmestre et échevins 1879-1884, Antwerpen, s.d., p. 13-17.
  • SCHUERWEGHS H., Geschiedenis van de pastorij van Schilde in Scilla. Tijdschrift van de heemkundige kring van Schilde, jg. IV, 1971, II, p. 51-54.

Auteurs: Wylleman, Linda

Aanvullende informatie

Dendochronologisch onderzoek in 2014 wees uit dat de bomen van de lindedreef voor de pastorie zo'n 157 jaar oud zijn en dat de stam van sommige bomen hol is, een natuurlijk fenomeen dat zich bij lindes van dergelijke ouderdom kan voordoen.
  • HANECA K. & K. SMETS 2014: Verslag dendrochronologisch onderzoek. Leeftijdsbepaling van de geleide Hollandse lindes in de toegangsdreef naar de pastorie van Schilde. Rapporten Natuurwetenschappelijk Onderzoek, Onroerend Erfgoed, RNO.OE.2014-023, 31 OKTOBER 2014.