Gemeentehuis van 's Gravenwezel en school

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en school, heden gemeentelijke openbare bibliotheek. Lijstgevel van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1877 naar ontwerp van Eugeen Gife, zie gedenkstenen naast toegangsdeur school met opschriften: "Rid. Ed. Pycke/ gouverneur der provincie/ Eug. Gife/ provincialen bouwmeester/ 1877" - "BnPh. Gillès de Pélichy/ burgemeester/ F.L. Mertens en L.J. De Jongh/ schepenen/ J. Van Bauwel -L.P. Ruys - R.J. Knapen en J. De Vos raadsleden/ en H.V. Boeckx secretaris/ 1877".

Plannen en bestek werden goedgekeurd in november 1876 en het gebouw werd in gebruik genomen in 1879. Uitgebreid met twee klaslokalen in 1930. Sinds 1969 niet meer als school in gebruik.

Baksteenbouw op arduinen plint met kordonlijst. Centraal deurtravee gemarkeerd door puntgevel onder zadeldak. Laatste drie traveeën geritmeerd door lisenen, bij eerste bouwlaag verbonden door steekbogen en bij tweede bouwlaag eindigend in bepleisterde lijst onder de kroonlijst. Rechthoekige vensters en deur bij voormalig gemeentehuis. Schooltje met respectievelijk getoogde (eerste bouwlaag) en rondboogvormige (tweede bouwlaag) muuropeningen.

• BREUGELMANS H., Oud gemeentehuis, in De Drie Rozen, jaargang XV, nr. 57, januari 1981, 3-7; jaargang XV, nr. 58, april 1981, 40-45; jaargang XV, nr. 60, oktober 1981, 103-114.

Auteurs: Wylleman, Linda