Kasteel Ertbrugge

Beschrijving

Kasteel, in mooi omwaterd park, gelegen in as van een lindendreef, nabij de grens met Deurne. Classicistisch kasteel op rechthoekig grondplan onder afgeknot schilddak (nok parallel aan de straat, leien) te dateren eind 18de eeuw - begin 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van negen traveeën, souterrain en twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen behouden houtwerk met grote roedeverdeling. Zuidelijke voorgevel met middenrisaliet bekroond met een attiek onder driehoekig fronton met topvaas; links en rechts dakkapellen. Begane grond met portiek gevormd door breed balkon op Dorische zuilen, balustrades tussen postamenten, steektrap van vier trappen. Eenvoudigere noordelijke achtergevel; middentravee bekroond met driehoekig fronton en gemarkeerd door bordes met balustrade.

Ten zuidwesten van het kasteel, bepleisterd en beschilderd koetshuis met aanpalende woonvertrekken. Gebogen oostelijke gevelwand van zeven traveeën afgelijnd door een verhoogd entablement en een gekorniste kroonlijst; pseudo-pilasterordonnantie en rondboogvormige koetspoorten in geriemde omlijsting met sluitsteen en imposten. Middentravee met hoge rondboogvormige doorgang in dito omlijsting. Westzijde met woonvertrekken ten noorden en ten zuiden van de doorgang. Ten noorden: bakstenen lijstgevel onder leien zadeldak, geprofileerde kroonlijst en steigergaten. Rechthoekige muuropeningen met behouden negblokken. Ten zuiden: beschilderde bakstenen lijstgevel onder zadeldak (mechanische pannen), bepleisterde daklijst; vernieuwde muuropeningen.

Tuinpaviljoen ten oosten van het kasteel.

Auteurs: Steyaert, Rita