Sint-Willibrorduskapel

Beschrijving

Gelegen in het gehucht Westdoorn dat volgens de volksoverlevering zou ontstaan zijn uit een nederzetting van kolenbranders; nu een concentratie van nieuwe hoeven. De huidige kapel dateert van 1613; de vorige brandde af in 1584; de stichting van de kapelanie zou terug te voeren zijn tot de 8ste eeuw doch hierover is niets met zekerheid bekend.

Zaalkerkje van drie traveeën en driezijdige koorsluiting onder zadeldak (leien) met opengewerkt torentje met uivormige spits. Baksteenbouw. Verankerde, tuitvormige voorgevel met vlechtingen; korfboogvormige toegang met drie treden en bekronend ovaal venstertje. De zijgevels met eenvoudige spitsboogvensters in bakstenen omlijsting; de vlakke koorgevel met oeuil-de-boeuf. Beëindiging met omlopende gelede kordons onder holronde bepleisterde daklijst.

Interieur: bepleisterde muren bovenaan met kordon, onderbroken voor engelenkopconsoles die de gordelbalken dragen; spits houten tongewelf (in 1947 bekleed met triplex). Beschilderd houten portiekaltaar uit tweede helft 17de eeuw toegewijd aan Sint-Willibrordus; houten kruisbeeld uit tweede helft 17de eeuw.

• PEETERS K.C., De St. -Willibrorduskapel te Westdoorn, Brecht 1943.

Auteurs: Plomteux, Greet