erfgoedobject

Kempenhoeve

bouwkundig element
ID
14635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14635

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kempenhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kempenhoeve, zie recente benaming op gevelplaat. Eenvoudige hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw met losstaande bestanddelen en bestaande uit rechthoekig woonstalhuis (nok parallel aan de straat) en klein rechthoekig dwarsschuurtje (nok parallel aan de straat) aan oostzijde. Ingeplant aan de rooilijn met omhaagd domein en moestuin aan noordzijde.

Zuidelijke voorgevel woonstalhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1841, aangegeven door middel van beschilderde gesinterde baksteen in westgevel. Woonhuisgedeelte van oorspronkelijk twee traveeën, laatste travee aangebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw (?). Verankerd, gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Getrapte fries en tandfries onder daklijst. Bouwnaden in westgevel wijzen op verhoging van het gebouw in de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen rechthoekig dwarsschuurtje onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?).


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kempenhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.