Gevangenis Ciperage

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevangenis Ciperage

• is aangeduid als beschermd monument Gevangenis Ciperage

Beschrijving

Ciperage, voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak (leien) met brede overstek op consoles waartussen toegestopte steigergaten. Verankerde baksteenbouw met voorgevel van zandsteen. Hoge onderbouw met vier lage korfbogige kelderpoortjes. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl, uitgevoerd in 1763 door J.B. Soetens. Bekronend dakvenster met vleugelstukken, kruiskozijn en driehoekig fronton, aangebracht in 1907. Eerste en tweede bouwlaag met hoge kruiskozijnen van arduin, met elkaar verbonden door cordons van zandsteen ter hoogte van de dorpels. Derde bouwlaag met lage segmentboogvensters onder waterlijst. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting en bekroond door een rondboognis met hangende voluten, een gekorniste waterlijst en madonnabeeld (copie door R. Van de Velde, derde kwart van de 20ste eeuw, naar het origineel van L. Fayd'herbe, heden bewaard in het stedelijk museum, Zamanstraat). Blinde zijgevel.

Auteurs: Demey, Anthony