Sint-Jan-Berchmansschool

Beschrijving

Vrije kleuter- en lagere school zogenaamd Sint-Jan-Berchmans, in 1889-1903 opgericht als meisjesschool naar ontwerp van architect H. Meyns. Neogotisch complex, aan straatzijde afgesloten met gekanteelde bakstenen muur met tudorboogpoort en overdekte galerij aan speelplaatszijde, twee haakse klassenvleugels aan weerszijden van de speelplaats en achteraan parallel aan de straat, het voormalige ursulinenklooster. In 1959 werd een deel van de kloostertuin opgeofferd voor een nieuwe bouw naar ontwerp van architect F. Decoster en in 1992 de vroegere kapel vervangen door een pastoraal centrum met schoolrefter naar ontwerp van architect L. Doms.

Voormalig klooster van 1889-1890: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), voorzien van getrapte dakvensters en dito zijtopgevels. Baksteenmetselwerk met opgelegde voeg, afgewisseld met dorpels en consoles van arduin, dekstenen, vensterkruisen en deuromlijsting van zandsteen (Euvillle). Voorgevel ingedeeld in Brugse traveeën met sierankers op de penanten; tudorboogvormige poort en keldermonden.

Gelijkaardige, docht soberder uitgewerkte klassenvleugels van dertien traveeën en één bouwlaag, de zuidvleugel van 1889-1890, de noordvleugel van 1894 en 1903; de zijtrapgevels met fraai uitgewerkt rookkanaal aan de straat; gaaf bewaard op vernieuwd schrijnwerk na. Tegen de straat, overdekte galerij met zichtbare eikenhouten spanten op gietijzeren zuiltjes.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4453, 1903, nummer 141.
  • S.N., Schoolgebouwen Blikvangers van de vierde Open Monumentendag, 1992, 34-37.