Herenhuis en brouwerij Seghers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en brouwerij Seghers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op zware arduinen sokkel. Verhoogde begane grond. Geblokt middenrisaliet en hoekdammen; markerende puilijst en cordons ter hoogte van de lekdrempels der getoogde vensters; laatstgenoemde op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Ingediepte getoogde deur en aansluitend rechthoekige balkon op zware consoles; uitgewerkt ijzeren hek. Gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op tanden en consoles. Rechts aanbouwsel van twee bouwlagen met ertegen aanleunende gebogen druivenserre.

Links gekasseide oprit naar de voormalige brouwerij "Seghers" op 24 april 1890 opgericht en voor 1930 stopgezet. Rechthoekig bakstenen gebouw van tien traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), boven de tweede travee voorzien van een zware cilindrische schorsteen; zware industriële verankering. Hoofdverdieping met rondboogvensters voorzien van ijzeren roedeverdeling; al dan niet blinde lunetten op de bovenverdieping. Voor- en achterpuntgevel met analoge vensters en laaddeur. Tegen de laatste travee van de rechter zijgevel, vierkante mouteest onder tentdak (asfaltleien). Verwijderde technische infrastructuur.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De gelijkvloerse verdieping van het herenhuis is niet meer beluikt. De gebogen druivenserre is na 1981 en vóór 2007 vervangen door een veranda. De gekasseide oprit naar de brouwerij is vervangen door een oprit in kiezelstenen en betonplaten.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els