Maalderij Molens van Temse

Beschrijving

Maalderij zogenaamd "Molens van Temse", in 1912 gebouwd tegen een gebouw van 1617 (zie gevelsteen) waarin naar verluidt een bloempelderij was ondergebracht.

Aan de Markt palend hoekgebouw van 1912, van respectievelijk acht en vier traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Baksteenbouw met decoratieve verwerking van natuursteen (dorpels) en gele baksteen. Begane grond met korfboogvensters; eerste verdieping met rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; andere bouwlaag met rondboogvensters; ijzeren ramen met kleine industriële roedeverdeling. Rechthoekige inrijpoort onder ijzeren I-latei.

Aan de Wilfordkaai palende gevel van respectievelijk twee en vijf traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Verankerde bak- en zandsteenarchitectuur met oude kern van 1617 (twee onderste bouwlagen). Onregelmatig in het gevelvlak ingeplante zandstenen kruis- en bolkozijnen.

Technische infrastructuur: cilindermolens. Bewaarde haverpletter "Seck" (nummer 1010). Aandrijfkracht achtereenvolgens door middel van stoommachine, gaspower, dieselmotor, elektriciteit (sinds 1974).

Auteurs: Demey, Anthony