erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
15633
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15633

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien) voorzien van twee getrapte dakvensters, van 1912 naar ontwerp van architect Charles Nissens. Baksteenbouw op arduinen plint; natuurstenen speklagen. Speelse vormgeving in de vensteropeningen: steek- tot korfbogig, met rechte tussendorpel; links benedentravee met drielicht, erboven twee afzonderlijke vensters in dezelfde omlijsting gevat als de lichtopening van het dakvenster dat een deelzuiltje bezit en een naambord op de borstwering. Tweede en derde travee op de bovenverdieping uitgebouwd tot erker op zware uitgewerkte consoles, met open loggia en gesloten helft en dakvenstervormige bekroning. Op het topstuk van het linkerdakvenster zit een stenen vos.

  • Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1912/11.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op het topstuk van het linkerdakvenster zit geen stenen vos maar een metalen vos (groen gecorrodeerde koperlegering). Onder de borstwering bevindt zich een naambord met gouden gegraveerde letters: 'Hier huist de vos'. Op de erker staan de initialen 'LR'.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15633 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.