erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën

bouwkundig element
ID
15726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15726

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime neogotische bakstenen kapel met rechthoekig eenbeukig schip van drie traveeën en smaller koor van één travee met links een kleine sacristie. Zadeldaken (leien) met achtkantig dakruitertje. Travee en voorgevel gemarkeerd door spitsbogige nissen met lancetvensters. Zijgevels beëindigd op baksteenfries. In de buitenmuur van de apsis, arduinen gedenksteen: "1889 Edm. De Block Pastor".

In het rijk beboomd parkje (linden, naaldbomen, kreupelhout), zeven statiekapelletjes in dezelfde stijl. Werd aangelegd als bedevaartplaats, na het verdwijnen van de in 1838 gebouwde kapel aan de overzijde van de straat, op de grond van Ph. F. Wauman.

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 47/1, 1935, p. 33.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 1900 werd in het kapelhof een Mariagrot opgericht. Er werd ook een Mariabeeld geplaatst. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de kapel in 1989, werd het kapelhof verfraaid met een Madonna-met-Kind-beeld van Maarten Miechielssens.

Sinds 1955 staat de kapel in het teken van Onze-Lieve-Vrouw van de Weg. In de jaren 1955-1997 vond elk jaar in de meimaand een autowijding (ook van fietsen en motorfietsen) en een ommegang langs de statiekapelletjes plaats.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (infopaneel) (13 juli 2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15726 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.