Gemeentehuis van Steendorp

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis uit eind 19de eeuw; voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder pseudomansardedak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) voorzien van vier dakkapellen. Vernieuwd parement van rode machinesteen op hoge arduinen plint. Originele vleugeldeur in uitgewerkte arduinen omlijsting met erboven halfverheven beeldhouwwerk; portiek gevormd door houten luifel op twee arduinen pijlers met op de sokkels: links HPA, rechts 1897; erboven, smeedijzeren balkonhek. Achtergevel van twee bouwlagen waarvan de bovenste in decoratieve baksteenarchitectuur, op de fries 1895 gedateerd. Jaartal geflankeerd door twee zandstenen leeuwenkoppen. Overhoekse muizentandlijst onder de fries met ruitmotieven. Rechthoekig tuinpaviljoen onder zadeldak met vorstkam. Beglaasde voorgevel tussen pilasters; puntgevel met houten balustrade.

Auteurs: Demey, Anthony