Gemeentehuis van Tielrode

Beschrijving

Gemeentehuis, volgens gedenksteen in 1858 opgetrokken naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Neoromaanse lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Baksteenbouw met picturale combinatie van rode en blauwe, laatstgenoemde onder meer voor plint, pilasters, waterlijst en rondboogfries; schaars gebruik van natuursteen, voornamelijk voor de lekdrempels. Middenrisaliet van drie traveeën bekroond door driehoekig fronton met oculus en evenals de beide uiterste travee gevat tussen pilasters. Rondboogdeur en -vensters onder waterlijst, horizontaal over de penanten doorlopend; bewaard neoromaans houtwerk. Rondboogfries als gevelbekroning. Analoge zijgevel van twee traveeën.

Auteurs: Demey, Anthony