Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn

Beschrijving

Gebouwd in 1643 ter vervanging van een oudere, op de plaats waar begin 16de eeuw reeds sprake is van de verering van een miraculeus houten Mariabeeld, opgehangen in een doornboom (zie benaming). Opgericht dank zij de vrijgevigheid van Christiaan van Lathem, Heer van Legies, en zijn echtgenote.

Kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gelegen op een circa 1 meter hoog terras met omringende bakstenen muur als bescherming tegen vroegere overstromingen. Rechthoekige constructie met driezijdig koor onder leien bedaking. Tuitgeveltje gemarkeerd door korfboogdeur in zandstenen omlijsting, bekronende oculus met gekleurd glas in lood en cartouche met jaartal 1643 in top. Voormalig dakruitertje (zie oude afbeeldingen) werd vervangen door een ijzeren klokkentorentje. Rondboogvenstertjes in de zijgevels ter verlichting van de apsis.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf. Barok altaar op later (20ste eeuw) gemetseld voetstuk, met wit stenen beeldje van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn (1643), volgens F. Donnet mogelijk uit de 16de eeuw; twee terracotta beeldjes, mogelijk Sint-Lucia en Sint-Cornelius voorstellend, vermoedelijk uit de 18de eeuw; afgescheiden door een beglaasde wand met ijzeren roeden en verzilverde motieven in empirestijl.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn, beschermingsdossier.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Willebroek, Brussel-Antwerpen, 1975, p. 22.
  • Gegevens verstrekt door Pastoor Valvekens.