Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Hoofdgebouw van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat), opgetrokken in 1869 naar ontwerp van architect Edmond de Perre. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen. Vooruitspringende hoekdammen en horizontale ritmering door puilijst met casementen, bakstenen fries en gekorniste houten kroonlijst. Getoogde bovenvensters. Steekboogdeur in natuurstenen omlijsting. Gewijzigde benedenvensters. Zijpuntgevels met klimmende baksteenfries. Links ertegen: schoolgebouwtje van zes traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Travee gemarkeerd door segmentboogarcade op bakstenen pilasters met stenen dekplaat. Op een na zijn alle vensters gedicht.

• VAN RAEMDONCK F., Kroniek van Tielrode, Tielrode, 1972-1973, p. 218.

Auteurs: Demey, Anthony