erfgoedobject

Kasteel van Tielrode met park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
15787
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15787

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Tielrode, bestaande uit woonhuis, dienstgebouwen en kleine bakoven, en gelegen in een klein parkje van circa 5 hectare met moestuin en boomgaard.

Woonhuis van het dubbelhuistype, daterend van 1808; zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Vooruitspringende hoekdammen en middentravee. Markant middenrisaliet met rechthoekige vleugeldeur in arduinen omlijsting; bovenvenster gevat in analoge bepleisterde omlijsting. Voorts beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels op de begane grond, en doorgetrokken onderdorpels op de bovenverdieping. Tussen de gelede architraaf en de houten kroonlijst op klossen zitten de zoldervensters.

Haaks op het woonhuis, gelijklopend met de straat, zijn de voormalige paardenstallen optrokken: gevels aan erfzijde bepleisterd en geschilderd en afgedekt door een mank schilddak (Vlaamse pannen). Travee gemarkeerd door pilasters, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden. De woning van het dienstpersoneel is eveneens in deze constructie ondergebracht. Straatgevel eenvoudig geschilderd, met functioneel ingeplante muuropeningen, rechthoekig tot getoogd. Ingangspoort met pilasters afgezet, verbindt deze gebouwen met lagere dienstgebouwtjes.

In het park, behouden bakoven. Kleine bakstenen bouw onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Voorts onder meer druivenserres.

  • VAN RAEMDONCK F., Kroniek van Tielrode, Tielrode, 1972-1973, p. 242.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Tielrode met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15787 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.