Brouwerswoning van brouwerij De Brabander

Beschrijving

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ontpleisterde lijstgevel op arduinen plint. Begane grond met getoogde deur in geprofileerde arduinen omlijsting en dito vensters met zonneblinden en jaloeziekappen. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde omlijsting met tot cordon doorgetrokken lekdrempels. Fries met verdiepte panelen; getande kroonlijst.

Links aanbouwsel van één bouwlaag met plat dak en balusterborstwering. Rechts gekasseide oprit naar achterin gelegen voormalige brouwerij "De Brabander", in 1897 gesticht en volgens gevelsteentje in 1910 uitgebreid. Onderkelderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Ronde bakstenen schoorsteen op het uiteinde.

Auteurs: Demey, Anthony

De achtergelegen bakstenen gebouwen en schoorsteen van de voormalige brouwerij werden gesloopt.