Brouwerij-mouterij De Snoek

Beschrijving

Brouwerij, bestaande uit een imposant, grootschalig herenhuis met links en rechts zijvleugel, een gekasseid binnenplein en achterliggende industriële gebouwen. Zichtbepalend vanaf Fortembrug.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel op arduinen sokkel, afgelijnd door hoekpilasters, geblokt arduin op benedenverdieping, vlak op bovenverdieping; markante puilijst, doorgetrokken lekdrempels en aflijnende, gelede architraaf, fries met casementen en houten, gekorniste gootlijst, geschraagd door vier houten, gestileerde consoles. Licht vooruitspringend middenrisaliet, eveneens geflankeerd door pilasters, op de bovenverdieping aangevuld met uitspringende vensteromlijsting, arduinen kroonlijsten, bekronend, gebogen fronton, op aansluitende consoles. Steekboogvensters in geriemde omlijsting van arduin met oren en uitgewerkte sluitsteen. Steekboogdeur met bovenlicht en arduinen bordes, in soortgelijke omlijsting zonder oren. Links en rechts aanleunend koetspoortgebouwtje (links omgevormd tot woonhuis) van anderhalve travee onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) met soortgelijke gevelordonnantie. Rechts: getoogde koetspoort, geflankeerd door schamppalen, waarboven opschrift "Brouwerij" .

Tegen de achterkant leunend, langwerpig industrieel complex van twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met rond- (vensters, laadzolders) en steekbogige muuropeningen (keldergaten). Hoge, ronde, bakstenen schouwpijp doorheen de nok.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi