Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

• is aangeduid als beschermd monument Kapelanie

Beschrijving

Voormalige kapelanie, thans museum Verschaeve, naar Z.E.H. Cyriel Verschaeve, Priester-Dichter-Denker, Dr. Honoris Causa van universiteiten Leuven, Jena en Keulen, bezieler van de Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog. Kapelaan te Alveringem van 1911-1939.

Dieper in gelegen breedhuis met voortuin, en rechts aanleunend schoolgebouw met ommuurde speelplaats. In voortuin: bronzen borstbeeld van de kapelaan geschonken door V.T.B.-V.A.B. met opschrift: "Kapelaan Cyriel Verschaeve 1874- 1949 V.T.B.".

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwgeglazuurde Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Lijstgevel van gele baksteen, afgelijnd door geprofileerde gootlijst (plastiek). Licht getoogde muuropeningen met strekse bovendorpel. Beluikte benedenvensters. Deur met tweedelig bovenlicht. Links recenter aanbouwsel van één travee en twee bouwlagen onder lessenaarsdak. Bronzen gedenkplaat onder steekboogvenster.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Cyriel Verschaeve evolueerde na de Eerste Wereldoorlog tot een radicaal anti-Belgisch Vlaams-nationalistisch priester. Hij liet zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inschakelen in de Duitse nationaalsocialistische ideologie.