Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Beschrijving

Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw. Het bierbrouwen was oorspronkelijk de voornaamste bedrijvigheid. Vanaf circa 1906 neemt ook de mouterij een belangrijke plaats in. Buiten werking sedert de jaren 1960. Thans deels gebruikt als drankenopslagplaats. Inplanting loodrecht op de straat en links van het voormalig brouwershuis (nummer 2) waarvan het gescheiden wordt door middel van een gekasseid straatje.

Straatgevel; koetspoorttravee als bij herenhuis nummer 2. Haaks aansluitende mouterij. Oudste gedeelte met twee beuken onder aanleunende zadeldaken, gedomineerd door twee mouteesten met windvaan; jaartal 1898 aangegeven door middel van witbeschilderde baksteenkoppen. Verankerde, gele baksteenbouw. De rest van het complex met onderkelderde lijstgevel is gedateerd 1912 door middel van rode baksteenkoppen. Gevelaflijning door middel van getrapt baksteenfries; getoogde muuropeningen onder strek en druiplijst (tussen verdiepingen). Achterliggende, ronde fabrieksschoorsteen.

Rechts, recenter brouwerijgedeelte van circa 1940. Rechts aanleunend overblijfsel van gebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder zadeldak met rechts dakschild; halfronde muuropeningen op de halve verdieping.

Binnenconstructie van oudste gedeelte: twee bierkelders onder ijzeren I-balken, rustend op gietijzeren zuiltjes. Verdwenen technische installatie (?).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi