Tramstelplaats en tramstationnetje

Beschrijving

Respectievelijk voormalige tramstelplaats en -stationnetje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de heden uitgebroken tramlijn Veurne-Poperinge (1906-1952).

Tweebeukige stelplaats onder aanleunende zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw met verwerking van gele bakstenen voor de vensterstrekken, en van natuursteen voor de plintmarkering. Lange gevels van negen traveeën geritmeerd door middel van steunberen: per travee, twee gekoppelde ijzeren rondboogvensters met roedeverdeling en afgesneden boogveld door middel van gemeenschappelijke ijzeren I-balk met rozetten. De zijpuntgevels worden afgelijnd met klimmende tandlijsten. Linker zijgevel: rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk met rozetten waarboven halfronde, tweedelige vensters met ijzeren roedeverdeling. Rechter zijgevel: analoge boven- en rondboogvormige benedenvensters.

Links van de stelplaats: heden bewoond tramstationnetje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rechts, lagere bijbouw van één travee onder plat dak. Zelfde bouwtrant als stelplaats.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi