Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Vermoedelijk oorspronkelijke omwalde pastorie (zie rest van wal rechts van het huis) met voortuin, thans grotendeels ingenomen door geasfalteerde parkeerruimte, gelegen nabij grote baan.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, gerestaureerd en aangepast in de jaren 1950. Verankerde gele baksteenbouw. Ordonnerende kordons ter hoogte van plint en onderdorpels, samen met pui- en kroonlijst de gevels enigszins horizontaliserend indelend. Licht getoogde muuropeningen met strekse latei. Vernieuwd houtwerk. Kozijnvensters met kleine roedeverdeling, oorspronkelijk beluikt op begane grond. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht (kleine roedeverdeling). Achtergevel afgelijnd door middel van rechte muizentand. Rechts opkamer van twee traveeën met een dichtgemetseld en een nieuw opkamervenster; keldergaten met getralied kozijn in steekboogomlijsting, onder laatst genoemde; aangepaste linker benedenvensters; bovenvensters en deur, zie voorgevel. Lager aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak tegen zijgevels. Links gebruikt als garage, zie recente poort; sporen van getoogde ontlastingsboog boven laatst genoemde; oeil-de-boeuf in de top. Rechts met eenzelfde venster als in voorgevel. Doorlopende puilijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi