Huis Klein Kasteeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Klein Kasteeltje

Beschrijving

Zogenaamd "Klein Kasteeltje", resterende vleugel van voormalig kasteel, midden een tuin, ten zuiden en westen nog omwald, nabij grote baan.

Classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte, deels vernieuwde plint. Hoofdgevel geritmeerd door middel van geblokte, bakstenen kolossale pilasters, voorzien van sokkel en gekornist kapiteel, welke het licht vooruitspringend middenrisaliet en de uiteinden benadrukken. Vernieuwde rechtse pilaster. Aflijnende kroonlijst van baksteen. Deels dichtgemetselde getoogde kelderopening met houten, getralied kozijn r. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met strekse latei op afzaat. Verdiepte vensters met kozijn en kleine roedeverdeling (vernieuwd rechter benedenvenster), oorspronkelijk beluikt op begane grond door middel van plooiluiken, zie linker travee. Recente kozijndeur met bovenlicht en sluitsteen, gevat tussen de centrale, deels vernieuwde pilasters van het risaliet. Eenvoudige achtergevel met gewijzigde begane grond. Rechthoekige bovenvensters met houten latei en kozijn, op afzaat. Drie traveeën tellende linker zijgevel, voorzien van aandak en muurvlechtingen. Gelijksoortige muuropeningen als in voorgevel. Vensters van middentravee thans vervangen door recente, geblokte kolossale pilaster van baksteen, dienst doende als schouw. Rechter zijgevel met muurvlechtingen en sporen van vroeger aandak. Lager aanleunende 20ste-eeuwse garage onder lessenaarsdak, tegen laatst genoemde gevel.

Haaks, laag aanbouwsel met rechthoekige muuropeningen, zonder verdere noemenswaardigheid, tegen zuidgevel van vermelde garage.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi