De Casino Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Casino Herberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Leisele

Beschrijving

Zogenaamd "De Casino Herberg" zie uithangbord en muurankers CA als beginletters van de huisnaam. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Brede vlakke hoeklisenen. Voorts wijzen lisenen van verschillende breedte en een onderbroken puilijst op vermoedelijke latere 19de-eeuwse aanpassingen. Rechthoekige muuropeningen met kozijn en luiken op de begane grond. Deur voorheen gekoppeld aan rechter koetspoort met bovenlicht voorzien van geometrische roedeverdeling (zie oude foto); thans vervangen door brede liseen en venster. Op de lagere bovenverdieping, haast vierkante vensters met houten kruiskozijn. Achtergevel: halfronde blinde bovenvensters.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele, in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, pagina 81.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi