• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omwalde hoeve

Beschrijving

Nog deels omwalde hoeve met losse bestanddelen, midden weilanden, omkranst door abelen, knotwilgen en doornhaag. Nagenoeg U-vormige opstelling van hoevegebouwen rondom een deels met bakstenen verhard erf met vaalt. Woonhuis op terp.

Ten noorden van erf, boerenhuis van oorspronkelijk drie traveeën + twee traveeën en rechts opkamer, thans zeven traveeën ingevolge aanbouwsel links (19de eeuw), en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (Vlaamse pannen) Gedateerd 17.. (tweede kwart van de 18de eeuw) door middel van gevelsteen, doch aangepast in loop der tijden. Verankerde baksteenbouw. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint, de twee linker traveeën uitgezonderd. Rechthoekige muuropeningen met kozijn; recente luiken; getralied keldergat. Links aanbouwsel voorzien van een beluikt, getoogd venster onder strekse latei, rechts van kozijndeur. Beluikte kozijnvenstertjes in het noordelijk uitbouwsel. Sporen van muurvlechtingen in rechter zijgevel. Aangebouwde garage onder plat dak (20ste eeuw) tegen laatst genoemde.

Haaks op boerenhuis staande stalgebouwen met schuur- en wagenhuisgedeelte, als oostelijke en westelijke begrenzing van erf. Verankerde baksteenbouw onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons, uit eind 19de eeuw. Westelijke stallingen voorzien van laadzolder onder zadeldak, getoogde muuropeningen onder strekse latei en rechthoekige schuurpoort met deurtje. Sterk aangepaste oostelijke stallingen; deels behouden horizontale plankenbeschieting.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

De boerenwoning ten noorden van het erf werd gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Oerenstraat 18, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 10 november 2022).