Hoeve De Burg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Burg

Beschrijving

Zogenaamd "De Burg", oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, L-vormige opstelling van gebouwen rondom grotendeels begraasd erf met vaalt; woonhuis op terp; oprit gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers op sokkel. Ten zuiden: rest van van een met wilgen omzoomde omwalling, waarbinnen zich vroeger het voormalig kasteel "De Burch(t)" bevond. Laatst genoemde volgens A. Sanderus gesticht in de 12de eeuw en tot circa 1572 in bezit van geslacht van (der) Burch(t).

Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën en links opkamer en één bouwlaag, onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), gedateerd 1829 door middel van muurankers in voorgevel. Verankerde gele baksteenbouw met witgekalkte erfgevel. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie; beluikte vensters. Achtergevel met soortgelijke muuropeningen, doch met behouden roedeverdeling; kelderopeningen met getraliede kozijnen; bouwnaad links van laatste travee. Aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak, tegen rechter zijgevel.

Losstaand stalgebouw in het verlengde van boerenhuis; tien traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw: zuidgevel afgelijnd met overhoeks muizentandfries en voorzien van rechthoekige muuropeningen. 20ste-eeuwse uitbouw onder lessenaarsdak tegen noordzijde. Westgevel met sporen van muurvlechtingen, resten van schouderstukken, en verlaagd aandak; korfboogvensters.

Ten oosten, 19de-eeuwse dwarsschuur onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen) met overstekende rand; horizontale plankenbeschieting van de west- en oostwand nog deels bewaard. Rechthoekige schuurpoort met deurtje. Rechter gedeelte gemoderniseerd.

Ten noorden van boerenhuis, bakhuisje zonder verdere noemenswaardigheden.

• SANDERUS A., Flandria Illustrata, Keulen, 1641-1644, p. 9-10.