Cottages Jan-Pol en La Guadeloupe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage Jan-Pol

• omvat de aanduiding als beschermd monument Cottages Jan-Pol en La Guadeloupe

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Village Sénégalais

Beschrijving

Vrijstaande cottage met twee wooneenheden in spiegelbeeld, uit 1913 ontworpen door Gaston Lejeune (gesigneerd in gevelsteen van nummer 2). Bauwenslaan nummers 2-4, gelegen bij de driesprong Bauwenslaan, Bronstraat en Zonder Zorgstraat, in de zogenaamde Senegalese Wijk van Koksijde. De cottage is samengesteld uit respectievelijk "Jan-Pol" (anno 2001 genaamd "Loxley") en "La Guadeloupe".

Beschrijving

Cottage met omgevende grastuin die achter nummer 4 niet is genivelleerd. Aan de straatzijde is een lage houten afsluiting voorzien (versteend bij nummer 4) tussen bakstenen hekpijlers. Bij nummer 4 is een recentere garage toegevoegd. De woningen bestaan uit witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint. De sokkelvormende begane grond is sober uitgewerkt. Op de bel-etage worden de leefruimten verruimd door terrassen en loggia's met houten balkons. Deze zijn bij nummer 2 nog toegankelijk via een houten buitentrap maar is bij nummer 4 vervangen door een stenen exemplaar. Er zijn geaccentueerde zijgevels door middel van vijfzijdige erkers verlevendigd met pseudo-vakwerk en oplopend in puntgevel bij nummer 2 met windveren voorzien van makelaar. De woningen hebben rechthoekige muuropeningen en onder meer houten bovendorpels en boogvelden met ontlastingsboogjes. Typerend wisselend dakenspel: schildbedaking (rode, mechanische pannen) pagodevormig uitlopend boven de hoekerkers van de bel-etage en onderbroken door puntgevels en al of niet klimmende dakkapellen. De achtergevel van nummer 4 is licht verbouwd. Grosso modo behouden houtwerk onder meer kleine roedeverdeling en schuiframen, bij nummer 2 groen-wit en bij nummer 4 egaal wit beschilderd.

Beide panden bewaren grosso modo hun interieur. Zoals het exterieur laat vermoeden zijn ook plattegrond en indeling in spiegelbeeld opgevat. De begane grond omvatte oorspronkelijk de keuken en de voorraadkamer, en is onmiddellijk van buitenaf toegankelijk via de deels beglaasde voordeur. De bel-etage vertoont een aaneenschakeling van twee leefruimten vergroot met een erker en is voorzien van houten plankenvloeren. Eén vertrek is meer uitgewerkt met onder meer een houten balkenzoldering en een dito, art-nouveaugetinte schouwmantel bij nummer 2 met bijhorende omlijste spiegel. Nummer 4 bewaart naast de schotellift naar de keuken ook de beglaasde vleugeldeur met kleine roedeverdeling tussen beide leefruimten. Er is een behangpapier met romantische inslag, naar verluidt nog oorspronkelijk. Een soortgelijke, gewone deur geeft toegang tot het trappenhuis dat loopt van de begane grond naar de zolderverdieping. Hier staat een houten bordestrap met eenvoudige dito leuningen en kegelvormig uitgewerkte trappalen, die bij nummer 2 wit zijn beschilderd. De bovenverdieping heeft dezelfde indeling als de benedenverdieping maar is eenvoudiger afgewerkt.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002157, Koksijde,zogenaamd "Village Sénégalais" met monumenten (S.N., 2001).