Veldkapel aan Kapelhoeve met linde

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Aan oprit van Kapelhoeve, 19de-eeuwse veldkapel in de schaduw van een linde. Witgekalkt bakstenen gebouwtje, bestaande uit een portaal met aansluitende halfronde apsis onder zadeldak (zink); jaartal 1866 in gevelsteen boven deur. Tuitgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen; rondboogportaaltje onder druiplijst. Bekronend gesmeed ijzeren kruis. Rechthoekige, getraliede binnendeur, waarachter een houten, gemarmerd altaar met volgend opschrift: "Toegewijd aan de H.H. Maria, Godelieva door A.M. Huyghe. Wed. I.K. Millevert - 2K. FAIOT. 18..".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Kapelboom

Naast de kapel is een jonge linde aangeplant als kapelboom. Het gaat om een relatief jonge boom, rechts voor de kapel, ter vervanging van de oude linde, welke oorspronkelijk achter de kapel stond.

• Google Maps, Streetview, Wulpendammestraat, Wulpen [online] (geraadpleegd augustus 2022).