Rijksbasisschool in neotraditionele stijl

Beschrijving

Schoolgebouw op quasi U-vormig grondplan in neotraditonele stijl, gedateerd 1922 in boogveld van twee deuren respectievelijk met inscriptie "Jongensschool" (Arsenaalstraat) en "Meisjesschool" (Willem Deroolaan). Lage vleugels onder zadeldak met dakkappelen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), respectievelijk aan Willem Deroolaan (tien traveeën), Arsenaalstraat (eenentwintig traveeën) en Potterstraat (twaalf traveeën) met rechts onderwijzerswoning (zonder nummer). Rode bakstenen lijstgevels verwerkt met hardsteen voor gemarkeerde plint, band, deurboogvelden, enkele kruis- en bolkozijnen, vensterlateien en -afzaten. Hartvormige sierankers. Hoek bij Willem Deroolaan geaccentueerd door middel van uitspringend veelzijdig torentje onder licht ingesnoerde spitsbekroning (leien). Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; boogvelden met baksteenvulling in geometrisch metselverband. Zijtuitgevels.

Deels vrijstaande onderwijzerswoning in analoge bouwtrant, gelegen tegenover Schipstraat. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); links dakschild; resten van vorstkam met gestileerd bloemmotief van gebakken klei. Begane grond rechts gemarkeerd door verdiepte omlijsting van drie overkragende korfbogen op twee geprofileerde kraagstenen (Euvillesteen), waarin deur en vensters met ijzeren hek ingeschreven zijn.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi