Hôtel de l'Espérance

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Hôtel de l 'Espérance", heden zogenaamd 't Kasteeltje volgens ijzeren uithangbord. Ingeplant op hoek bij Hoogstraat. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in het begin van de jaren 1920. Volgens oude foto, vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogs uitzicht in regionale Vlaamse-renaissancestijl van 1603 zie jaartal van uitstekende baksteenkoppen in het getrapt dakvenster.

L-vormig hoekgebouw van twee bouwlagen boven verhoogde begane grond. Hoofdvleugel van vijf traveeën uitziend op Langestraat; rechts zijtrapgevel en haakse zijvleugel van twee traveeën uitziend op Hoogstraat.

Licht gebogen zadeldaken (nok parallel aan respectievelijke straten, leien); hanggoot; twee geprofileerde hoge schoorstenen met casementen en pilastertjes. Baksteenbouw; gebruik van Euvillesteen voor de kruiskozijnen. Lelieankers. Twee rechthoekige kelderopeningen verdiept in tudorboogomlijsting in voorgevel. Getrapt dakvenster boven de drie middentraveeën; aediculavenster met schelpvulling en vermeld jaartal verwerkt in borstwering. Hoeknis onder overstek en ingeschreven in aedicula-omlijsting rechts op de bovenverdieping. Verdiepte kruiskozijnen in korf- en tudorboogomlijsting met geprofileerd beloop, afzaat en doorlopende lekdrempel; ontlastingsboogjes in de boogvelden. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Korfboogvormige kelderdeur onder korfboognis met afzaat, in de rechter zijtrapgevel. Haakse zijvleugel met analoge vensteromlijstingen; rechts zijtrapgevel. Links zijtrapgevel.

Links, bijbouw met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen en kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) op houten modillons; dakkapel. Bakstenen lijstgevel met lelieankers op de tweede bouwlaag. Rechthoekige kozijnvensters verdiept in korfboogomlijsting met afzaat; bijkomende tandlijst op de tweede bouwlaag. Drielicht op de begane grond. Houten kruiskozijnen met tussendorpel voorzien van tandlijst op de tweede bouwlaag. Kleine roedeverdeling. Tudorgboogdeur. Links zijtrapgevel.

Hoogstraat, nummer 2. Haakse bijbouw van nummer 78 met neogotische inslag, uit het begin van de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel van elf traveeën en één bouwlaag onder gebogen en kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) op ijzeren schoorstukken; drie getrapte dakkapellen. Twee risalieten van twee traveeën met bekronende trapgevel; zogenaamd Brugse traveeën met rechthoekige benedenvenster, oculus en eenvoudig maaswerk op borstwering. Voorts, rechthoekige vensters verdiept in korfboogomlijstingen met afzaat. Links tudorboogdeur onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

• WYBO C., Nieuport ancien et moderne, Rijsel-Parijs, [1904], p. 119-120.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi