Stadhuis Nieuwpoort met conciërgewoning

Beschrijving

Stadhuis. Gelegen op zuidelijke Marktzijde tussen Hal en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Met eerst genoemde links verbonden door middel van overbouwde doorgang naar het Hendrik Geeraertplein. Het oorspronkelijk Stadhuis, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog en heden Vredegerecht en Politiecommissariaat, staat op de hoek van Langestraat met Oostendestraat (Langestraat, nummer 85). Huidig Stadhuis met conciërgewoning uitziend op Hendrik Geeraertplein (nummer 1), en vermelde overbouwde doorgang naar ontwerp van architecten J. Viérin (Brugge) en F. Van Hove van 1921; jaarankers 1922 in zuidgevel van Stadhuis.

Gebouw op grosso modo G-vormig grondplan. Twee bouwlagen onder zadeldaken (leien) noordelijke hoofdvleugel (nok parallel aan het Marktplein) met dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Lagere conciërgewoning, eveneens dubbelhuis, tegen zuidelijke zijtrapgevel van oostvleugel. Baksteenarchitectuur; imitatieve variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl zie ontleende patronen: rechthoekige muuropeningen verdiept in geprofileerde korf- en tudorboogomlijstingen met afzaat en doorgetrokken lek drempels, getrapte dakvensters, typisch aediculavenster tussen bakstenen volutenversiering in geveltop van centraal dakvenster van zuidgevel, geprofileerde bakstenen kroonlijst voor de lange gevels, geprofileerde hoge schoorstenen met pilastertjes, zijtrapgevels. Ook houtwerk aansluitend bij de regionale traditie: kruiskozijnen met geprofileerde tussendorpel en kleine roedeverdeling, naast eenvoudige kozijnvensters. Zuidgevel met geaccentueerde begane grond: deurrisaliet afgelijnd door middel van bakstenen balkonleuning met gekoppelde spitsbogige casementen. Geprofileerde tudorboogdeur op natuurstenen neuten; gebogen doorlopende druiplijst onder gevelsteen met stadswapen tussen voorstelling van visser en boer, en inscriptie "Novus Portus"; steektrap met ijzeren leuning.

Tussen Hal en Stadhuis: overbouwde doorgang naar het Hendrik Geeraertplein, van twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan het Marktplein, leien). Korfbogige doorgang met bakstenen kruisgewelf. Erboven, respectievelijk bakstenen ruitmotief en vier gekoppelde rondboogvensters (glas in lood) op doorlopende afzaat. Bakstenen kroonlijst.

Mobilair: In de hal van het Stadhuis: strafschilderij "Ester voor Ahasverus - dood van Haman", toegeschreven aan de pseudo Karel van Ieper, van 1578; afkomstig uit het voormalig Stadhuis.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 811.11; 802.5.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het stadhuis, naast de ingang, is een kleine bronzen gedenkplaat voor de eenheid draadloze telegrafie (Eerste Wereldoorlog) bevestigd. Voorstelling in vlakreliëf van een helm met daaronder de letters TSF DT en een brandend olielampje, omlijst door twee zuiltjes waartegen twee gekruiste palmtakken liggen. Een gelijkaardige gedenkplaat is terug te vinden in Merkem (Houthulst) en in Wulveringem (Veurne).